به منظور دستیابی به احتراق با کیفیت و به صرفه میبایست نسبت ترکیب هوا و سوخت در یک مشعل صنعتی همواره کنترل شود و با توجه به شرایط ، در نسبت معینی تعیین گردد تا علاوه بر اطمینان از بهینه بودن عوامل به احتراقی با بازدهی بالا دست پیدا کرد.
به طور کلی گاورنر از کلمه انگلیسی govern به معنی کنترل و فرماندار سیستم برگرفته شده است. گاورنر گاز از طریق دیافراگم و فنر تعبیه شده در بدنه بر ورودی گاز به عنوان سوخت سیستم احتراقی، کنترل دارد.
با استفاده از این دستگاه نسبت ترکیب هوا و سوخت (گاز) حتی در صورت تغییر فشار هوای ورودی از پشت دمپرموتور، در عدد ثابت و مشخصی باقی میماند.
وظیفه گاورنر گاز
در مشعلهای چند مرحلهای دمپر موتور وظیفه کنترل و تعیین میزان فشار هوای ورودی به محفظه احتراق مشعل را برعهده دارد، و با توجه به شرایط توضیح داده شده فوق نیاز به دستگاهی میباشد تا با توجه به وضعیت دمپرموتور و میزان هوا ورودی، فشار و میزان گاز ورودی به سیستم احتراقی را تعیین نماید، که این وظیفه توسط گاورنر گاز صورت میگیرد.
با وجود گاورنر گاز در مسیر خط احتراق ، همواره میتوان اطمینان حاصل نمود که نسبت ترکیب هوا و سوخت (گاز) در سطحی مشخص باقی میماند و در صورت نیاز به صورت خطی قابل تغییر میباشد. همین قابلیت باعث میشود احتراقی مناسب و با حداقل آلایندگی ممکن (آلایندگی ناشی از ناقص سوزی سوخت)، صورت پذیرد.
نحوه عملکرد گاورنر
عملکرد این قطعه به گونهای است که از فشار هوا ورودی (تعیین شده توسط دمپر موتور) نمونهای میگیرد که این نمونه از طریق لوله نازک مسی به گاورنر وارد میشود که عملا میزان فشار هوا را به گاورنر گزارش میدهد. این لوله مسی از طریق فیدبک هیدرولیکی که به دستگاه میدهد بر روی دیافراگم و فنر مربوطه کنترل دارد و با توجه به فشار هوا، منجر به جابهجایی دیافراگم میشود. دیافراگم گاورنر گاز دقیقا در مسیر ورودی گاز قرار دارد که با جابهجایی خود، فشار گاز ورودی را تغییر داده و متناسب با فشار هوا می نماید.
لازمه یک احتراق با کیفیت و به صرفه ، رعایت نسبت سوخت به هوا در شرایط مختلف مشعل میباشد. همچنین در طی فرآیند پرجینگ مشعل، میبایست مقدار هوا مناسب به فضا داخلی کوره منتقل شود. در مشعلهای تک مرحلهای با یکبار تنظیم پیچ دمپر دستی میتوان هوای ورودی را برای یک سیکل احتراقی تنظیم نمود، اما در مشعلهای دو یا چند مرحلهای میبایست تنظیم هوا به طور اتوماتیک و با توجه به فرمانهای ارسالی از سمت کنترلر مشعل صورت گیرد، که ساختار دمپر را به مراتب پیچیدهتر میسازد.
به طور کلی توصیه میشود گاورنر به صورت همسطح یا در بالادست مشعل قرار گیرد تا کنترل مناسبتری داشته باشد.
معمولا محدوده فشار خروجی گاز این دستگاه بسته به نیاز کاربر و با توجه به فنر تعبیه شده از چندین میلیبار تا حدود ۲۰۰ میلیبار قابل تنظیم میباشد.
برخی مزایا و معایب گاورنر گاز
مزایا : معایب :
* احتراق با کیفیت و به صرفه * نیازمند بازرسیها و کالیبراسیون دورهای
* افزایش ضریب ایمنی و اتوماسیون فرآیند * هزینه اولیه و نگهداری
* کاهش ناقصسوزی و آلایندگیهای منتج