استفاده از پتوهای سرامیک فایبر بهصورت لایه ای در عایقکاری دیواره کوره های صنعتی از روش های قدیمی استفاده از این نوع عایق می باشد. در این روش ، با توجه به وجود آنکرهای فلزی و در معرض گرما بودن این میله های فلزی در سطح داخلی کوره از معایب این نوع کاربرد می باشد. امروزه استفاده از مدول (بلوک) های ساخته شده از پتوهای سرامیکی ، جایگزین روش های قدیمی استفاده از پتوهای نسوز سرامیک فایبر شده است.
مدول ها از قطعات پتوهای سرامیکی تشکیل شده اند که تحت عملیات پرس قرار گرفته و فشرده می گردند. این مدول ها دارای دو ویژگی مهم دانسیته بالا و نصب آسان هستند که همین امر باعث کاربرد روزافزون آنها می گردد. عملیات فشرده سازی (عملیات پرس) باعث دوام بیشتر و کاهش انتقال حرارت به میزان قابل توجهی خواهد بود. ضخامت و دانسیته آنها به گونه ای طراحی می شود که با توجه به مصرف انرژی ،دارای پوشش موثری باشند. دانسیته استانداردبرای نصب در محدوده ۱۶۰-۲۲۰ کیلو گرم بر متر مکعب می باشد.
از دیگر مزایای این بلوک های عایق می توان به دور بودن آنکر داخلی از دما و طول عمر بیشتر آنان اشاره نمود. همچنین اتصال کمی بین آنکر ها و سطح فلزی کوره می باشد که موجب پرت دمایی کمتری می گردد.
از ویژگی های بارز این مدول ها می توان به نکات ذیل اشاره نمود:
- قابلیت جابجایی و نقل و انتقال آسان
- امکان نصب سریع
- تعمیر و تعویض آسان بلوک های آسیب دیده بدون تخریب دیوارهای کوره
- کاهش انقباض ابعادی (Shrinkage) در مقایسه با نصب پتو به شیوه لایه ای
- تولید در ابعاد متنوع
- تنوع در دانسیته
- مقاومت بیشتر در مقابل تنش ها و فشارهای مکانیکی نسبت به پتو لایه ای
عمده ترین کاربرد این مدول ها در کوره ها عبارت است از:
- کوره های عملیات حرارتی فولاد (پیشگرم ، آنیل و سخت کاری)
- کوره های عملیات حرارتی آلومینیوم (هموژنایزینگ ، سولوشن)
- کوره های پخت سرامیک (چینی مظروف ، چینی بهداشتی و سرامیک های صنعتی)
- کوره های فورج
- کوره های صنعت پتروشیمی (ریفورمرها ، هیترها و داکت ها)
- نیروگاه ها (بویلرها)
این مدول ها در ابعاد متنوعی تولید و مصرف می گردند. متداول ترین ابعاد مدول ها عبارت است از ۳۰۰ * ۳۰۰ * ۳۰۰ میلیمتر و ۶۰۰*۳۰۰*۳۰۰ میلیمتر می باشد که این ابعاد دارای کمترین میزان پرت پتو می باشد.
نحوه اتصال بلوک به بدنه کوره
این بلوکها توسط پیچ مخصوص اتصال که از محل لوله پلاستیکی تعبیه شده در بدنه بلوک به بدنه فلزی کوره متصل شده و از طریق مهره کامل صلب و محکم می شوند. لوله پلاستیکی جهت تسهیل در اتصال پیچ می باشد و پس از آن به راحتی از بلوک جدا می شود. آنکرهای استفاده شده نیز از جنس فولاد نسوز با گریدهای استاندارد ASTM 304, 310 می باشد که از مقاومت به حرارت و خوردگی لازم برخوردار می باشد و در داخل خود بلوک قرار گرفته است و بدین جهت در تماس مستقیم با حرارت داخل کوره نمی باشد.
بهتر آن است که دو مدول مجاور هم، بهصورتی نصب گردند که پس از باز شدن تسمه ها در جهت مخالف یکدیگر باز شده و به خوبی یکدیگر را فشره نمایند تا از نشت هوای داغ از بین دو مدول اجتناب گردد. بسته به دانسیته مدول ، پس از پاره کردن تسمه ها حدود ۳۰ الی ۳۵ درصد حجم هر مدول افزایش خواهد یافت. پیشنهاد می گردد تا از یک لایه پتوی سرامیکی در بین مدول و سازه فلزی کوره استفاده گردد تا در مقابل نشت دما از بین لایه های مدول جلوگیری گردد.