لوله های سرامیکی یکی از اشکال متداول قطعات سرامیکی در صنعت می باشند که دارای تنوع در کاربرد و مواد اولیه تشکیل دهنده می باشند. یکی از انواع لوله های سرامیکی ، لوله های از جنس بدنه های نسوز (Refractory) می باشند که با ترکیبات مختلف تولید میگردند. لوله های با فاز کوردیریت ، مولایت و آلومینا از معروف ترین انواع لوله های نسوز سرامیکی می باشند.
لوله های با فاز کوردیریت معمولا برای حداکثر دمای کاربردی ۱۰۵۰ درجه سانتی گراد مناسب بوده و در کوره های الکتریکی مقاومتی به عنوان نگهدارنده المنت فنر شده استفاده میگردند. میزان خمش این لوله ها به نسبت زیاد بوده ولی به لحاظ وجود اکسید منیزیم Mg o در ترکیب بدنه از وضعیت شوک پذیری مطلوبی برخوردار میباشند و قیمت لوله های کوردیریتی بسیار ارزانتر از نوع آلومینایی میباشد.
لوله های با بدنه آلومینایی ۷۰% به بالا (Al2O3) در مقابل دماهای بالاتر و حداکثر تا ۱۲۰۰ درجه سانتی گراد مقاوم میباشند. این لوله ها از استحکام خمشی بالاتری برخوردار می باشند. معمولا رنگ لوله های آلومینایی بیشتر به رنگ سفید تمایل دارد و لوله های کوردیریتی بیشتر به رنگ کرم یا نخودی تمایل دارند.
روش تولید
امروزه در داخل کشور تولید لوله های سرامیکی به طریق اکسترودر انجام میگردد. پس از تولید مواد اولیه بهصورت کیک ، ماده اولیه وارد اکسترودر شده و از انتهای اکسترودر به واسطه سر مقطع نصب شده در خروجی دستگاه ، لوله با قطر و ضخامت مورد نیاز خارج میگردد. پس از خشک شدن لوله در دمای محیط ، به داخل کوره رفته و بسته به نوع بدنه تا دمای مجاز پخت میگردد. بهترین مکانیزم پخت لوله های سرامیکی به شیوه آویزان (Hanging) می باشد که به دلیل عدم وجود کوره های مناسب برای این شیوه از پخت در داخل کشور ، معمولا فرآیند پخت بهصورت افقی انجام میگردد که موجب ایجاد دفرمگی در لوله ها ، پس از پخت میگردند.
از دیگر محدودیت های پخت به روش افقی ، محدودیت تولید لوله در طول های بزرگ میباشد که عملا به دلیل وجود دفرمگی خیلی زیاد و ایجاد خمش زیاد ، مقدور نمیباشد.
امروزه در کشورهای مطرح در صنعت سرامیک های مهندسی ، لوله ها و رولرهای سرامیکی مورد استفاده در کوره های پخت کاشی به شیوه عمودی و آویزان پخت میگردند که به لحاظ نیروی ثقلی وارد شده به قطعه باعث کیفیت بسیار خوب در کاهش میزان دفرمگی لوله ها می گردد.
یکی از موارد کاربرد مهم لوله های سرامیکی ازجنس آلومینا ، لوله های استفاده شده در کوره های تیوبی (Tube Furnaces) میباشند که معمولا ۹۵ تا ۹۹.۷درصد اکسید آلومینا داشته و قادر به تحمل دماهای بالا و حداکثر تا دمای ۱۷۰۰ درجه سانتی گراد میباشد. این نوع از بدنه بسیار متراکم و بدون تخلخل میباشد که برای اتمسفر خلاء در این نوع از کوره ها ضروری می باشند.
غلاف های سرامیکی ترموکوپل ها نیز از همین میزان خلوص آلومینا تولید میگردند و حداقل ۶۰ % و حداکثر ۹۹.۷درصد حاوی اکسید آلومینا میباشند.
لوله های سرامیکی دارای تنوع بسیار زیاد بوده که از معروف ترین آنها میتوان به لوله های از جنس بدنه چینی الکتریکی نظیر بدنه های جرقه زن مشعل و لوله های از جنس سیلیکون کارباید اشاره نمود.
در حال حاضر سه نوع لوله سرامیکی از بدنه آلومینایی ، مولایتی و کوردیریتی قابل تامین می باشد. قطر خارجی لوله ها عبارت از ۱۵ ، ۲۰ ، ۲۵ ، ۳۰ ، ۳۵ و ۴۰ میلیمتر می باشد. طول لوله های موجود در دو سایز ۱۰۰ و ۱۲۰ می باشد و طول دیگر بنا به سفارش تولید می گردند.
شرکت نگارتامین به واسطه تخصص و تجربه ۳۰ ساله خویش آمادگی دارد تا نسبت به تامین لوله های سرامیکی مختلف برای کاربردهای گوناگون اقدام نماید.