شیر برقی ها (Solenoid Valve) نقش مهم و تاثیر گذاری در یک مدار احتراق کوره دارند.شیرهای برقی معمولا در مسیر خط سوخت و مسیر ونت نصب می گردند. با فرمان دریافتی از رله مشعل ، بوبین شیرهای ورودی سوخت مشعل تحریک شده و اجازه عبور سوخت به سمت مشعل را صادر می کنند. شیرهای برقی نصب شده در مسیر ونت زمانی تحریک می گردند که نیاز به خروج گاز به فضای باز و عدم ارسال به سمت مشعل وجود داشته باشد. شیرهای برقی به لحاظ نکات ایمنی نقش مهم و تاثیر گذاری را ایفا می کنند و می بایست در انتخاب آن دقت زیادی لحاظ گردد.
بوبین شیرهای برقی با ولتاژ ۲۲۰ ولت متناوب ویا ولتاژ ۱۲-۲۴ ولت مستقیم تغذیه می گردند. سایزهای متعارف اتصال شیرهای برقی از نیم اینچ تا سه اینچ می باشد. نحوه اتصال آنها به دو صورت رزوه ای و فلنچ دار می باشد که سایزهای کوچک معمولا از نوع اتصال رزوه ای بوده و سایزهای بزرگ از نوع اتصال فلنج دار می باشد. جنس بدنه شیرها از برنج ، آلومینیوم ، گالوانیزه و یا استنلس استیل می باشد.
نحوه عملکرد شیرهای برقی به دو صورت تدریجی و یا تک ضرب می باشد. کنتاکت الکتریکی شیرهای برقی بهصورت عادی باز (Normally Open) و یا عادی بسته (Normally Close) می باشند.
- شیر برقی NO : این نوع از شیرهای برقی در حالت پیش فرض اجازهی عبور را به سیال کاری میدهند، یا به عبارت دیگر در حالت عادی همواره باز هستند. در این شیرها به محض برقراری جریان الکتریکی با پایین آمدن میله (سمبه بوبین) و فنر مجرای شیر مسدود میگردد، به همین دلیل به این نوع از شیرهای برقی، شیر برقی Normally Opened یا NO میگویند.
- شیر برقی NC : این نوع از شیرهای برقی در حالت عادی همواره بسته هستند و مجرای شیر را مسدود میکنند و به محض برقراری جریان الکتریکی، با بالا رفتن میله و فنر مجرا باز شده و سیال عبور میکند، این نوع از شیرهای برقی را Normally Closed یا NC مینامند.
فشار کاری شیرهای برقی متناسب با نوع سیال عبوری از شیر متغیر بوده و بر روی بدنه شیر حک می گردد.
متداول ترین و معتبرترین برندهای تجاری موجود شیر برقی برای خط احتراق گاز در بازار عبارتند از DUNGS ، MADAS ، KROMSCHRODER و BRAHMA می باشند.