تریستور IGBT چیست؟
ترانزیستور دو قطبی با گیت عایق شده (Insulated Gate Bipolar Transistor) یا به اختصار IGBT قطعه ای نیمه رسانا است که عملکردی بین ترانزیستور پیوندی دو قطبی (BJT) و ترانزیستور اثر میدان (MOSFET) دارد.
ترانزیستور IGBT بهترین بخش های دو ترانزیستور متداول BJT و MOSFET را در ساختار خود دارد. در واقع ، امپدانس ورودی بزرگ و سرعت سوئیچینگ بالای MOSFET و ولتاژ اشباع پایین BJT با هم ترکیب شده است و ترانزیستوری تحت نام IGBT ساخته شده که قابلیت عملکرد در مقادیر بالای جریان کاکتور امیتر را با ولتاژ گیت تقریبا صفر دارد.
IGBT به طور گسترده در اینورترها ، مبدل ها و منابع تغذیه مورد استفاده قرار می گیرند
تریستور IGBT یک قطعه سهپایه می باشد از پایه های C و E جریان عبور می کند و پایه G قطعه را کنترل می کند
یک IGBT را می توان به سادگی و با فعال و غیر فعال کردن پایه گیت ، ON یا Off کرد. با اعمال یک سیگنال ولتاژ ورودی به دو سر گیت و امیتر ، IGBT روشن می شود. در حالیکه با صفر یا کمی منفی شدن سیگنال گیت ، IGBT خاموش می گردد.
کاربردهای تریستورهای IGBT در صنعت چه می باشد؟
- درایور موتور DC
- درایور موتور AC
- Ups
- اینورترها
- منابع تغذیه سوئیچینگ
انواع IGBT ها را می توان به دو نوع متقارن و نامتقارن دسته بندی کرد.
انواع ماژول های IGBT عبارتند از :
- پکی
- تکی
- شش تایی
- دوبل
مزایای تریستورهای IGBT چه می باشد؟
- اتلاف انرژی پایین
- راندمان بالا
- چگالی جریان پایین
- سینگ گرمای کمتر
انواع روش های تست تریستور IGBT
نحوه تست تریستورهای IGBT به دو صورت تست گرم و تست سرد انجام می گردد.
تست گرم عبارت است از تستی که به آن ولتاژ اعمال کنیم و در مدار آن جریان برقرار گردد و در تست سرد ولتاژی به قطعه اعمال نمی گردد و لذا جریانی در مدار برقرار نخواهد شد.
تست سرد به سه روش تست دیود ، تست خازن و تست مقاومت انجام می گردد.
درروش تست دیود ، از یک مولتی متر دیجیتال استفاده می کنیم و کلید سلکتور را روی تست دیود قرار می دهیم. سپس پراب قرمز را به امیتر و پراب مشکی را کلکتور وصل می کنیم. در این حالت باید از یک طرف ولتاژ کمی به ما نشان بدهد و با جابجایی پراب ها نباید عددی قرائت گردد.
دومین تست ، تست خازنی می باشد. در این روش مولتی متر را روی تست خازن قرار می دهیم. پراب قرمز را به گیت و پراب مشکی را به امیتر متصل می کنیم. در این مرحله باید شاهد یک عدد بسیار کوچک در حد نانو فاراد باشیم. چنانچه پراب قرمز را به کلکتور و پراب مشکی را به گیت متصل کنیم ، باز هم شاهد مقداری عددی بسیار کوچکی می باشیم.
سومین تست ، تست مقاومتی می باشد. مولتی متر را در حالت اهم قرار می دهیم. پراب قرمز را به پایه گیت و پراب مشکی را به پایه امیتر متصل می کنیم. در این حالت باید مقدار اهمی در مگا اهم یا بینهایت روی صفحه نمایش مولتی متر مشاهده گردد.
برخی از کدهای پر مصرف برند سمیکرون عبارتند از :
(SKKT (۹۲/۰۸ E) / (۹۲ / ۱۴E) / (92/16E) / (92 / 18E