المنت های ساخته شده از جنس مولیبدن دی سیلیساید (MoSi2) جهت ایجاد دماهای بالا تا حداکثر دمای ۱۹۰۰ درجه سانتی گراد تولید می گردند. این المنت ها در سه کلاس دمایی ۱۷۰۰ و ۱۸۰۰ و ۱۹۰۰ درجه ساخته می گردند. شایان ذکر است که قیمت هر کلاس دمایی بهطور معنی داری از کلاس های دیگر متفاوت می باشد که می بایست در هنگام خرید یا سفارش این محول نهایت دقت بعمل آید. این المنت ها در شکل های U وW با طول و قطر مختلف تولید می گردند.لازم به ذکر است که مطرح ترین تولید کننده این المنت در دنیا شرکت Kanthal سوئد می باشد.
این المنت ها معمولا در اتمسفر اکسیدی بکار می روند. سطح آنها در مجاورت اکسیژن بهصورت لایه شیشه ای می گردد و در مقابل اکسید شدن بیشتر مقاومت می نماید.
این تیپ از المنتها برای کوره های آزمایشگاهی و کوره های محفظه ای ایده آل می باشند. این نوع از المنت قادر به کار در اتمسفر با گاز محافظ اندوترمیک و گاز آمونیاک بدون پوشش و غلاف می باشند.
یکی دیگر از مزایای این تیپ از المنتها ، سرعت تعویض آنها در شرایط کاری بوده و باعث کمترین تاخیر در فرآیند یک خط تولید می گردند.
المنت های از جنس مولیبدن دی سیلیساید ترکیبی از بهترین خواص فلز و سرامیک می باشند.
این المنت ها نظیر فلزات دارای هدایت بسیار خوب دما و الکتریسیته بوده و نظیر یک سرامیک قابلیت تحمل خوردگی و اکسید شدن را داشته و همچنین دارای انبساط حرارتی بسیار کمی می باشد. از سوی دیگر در مقابل شوک های حرارتی مقاوم بوده و سالها می تواند بدون مشکل کار نماید.
یکی از ویژگی های خوب این المنت ها عدم تغییر مقاومت آنها با گذشت زمان می باشد که این موضوع باعث طول عمر بسیار خوب این المنتها خواهد شد. چنانچه یک المنت آسیب ببیند می توان تنها آن المنت معیوب را تعویض نمود و نیازی به تعویض سایر المنت ها نمی باشد.
مقاومت این المنت ها با دما به شدت افزایش می یابد. این بدان معنی است که در دماهای پایین توان الکتریکی بسیار زیاد بوده و متناسب با افزایش تدریجی دما این توان کاهش می یابد.
در طراحی و محاسبه المنت های یک کوره می بایست به میزان وات بر سانتیمتر مربع اعمال شده به المنت توجه ویژه نمود و از اعمال توان الکتریکی غیر مجاز اجتناب نمود که این مهم موجب بروز خسارت به المنت خواهد شد. در زیر منحنی وات بر سانتیمتر مجاز بر اساس دمای کوره و نوع المنت انتخاب شده نمایش داده شده است.
(جهت مشاهده منحنی بروشور پیوست را دانلود نمایید)
المنت های مولیبدن دی سیلیساید می توانند در اکثر اتمسفرهای داخل کوره مصرف گردند. بهترین اتمسفر برای این تیپ از المنت ها اتمسفر اکسیدی نظیر هوا ، دی اکسید کربن و بخار آب می باشند. این المنت ها همچنین می توانند بدون مشکل در اتمسفرهای خنثی و احیایی کار نمایند. جهت آشنایی بیشتر با رفتارهای دمایی المنت در اتمسفرهای مختلف توصیه می گردد به جدول معرفی شده در بروشور پیوست مراجعه گردد. شایان ذکر است که استفاده از این نوع المنت در محیط های با میزان فشار خلاء زیاد و دمای زیاد توصیه نمی گردد. هر چه میزان خلاء بیشتر باشد دمای کاربردی المنت کاهش می یابد. بعنوان مثال چنانچه میزان فشار خلاء ۱۳۰۰۰ پاسکال باشد دمای المنت می تواند تا ۱۶۰۰ درجه سانتی گراد افزایش یابد و اگر این فشار به ۰.۰۱۳ پاسکال برسد حداکثر دمای مجاز المنت ۱۱۵۰ درجه سانتی گراد می باشد.
بیشترین شکل مورد کاربرد المنت های مولیبدن دی سیلیساید ، نوع U شکل می باشد. ناحیه حرارتی (Heating Zone) به ناحیه ترمینال جوش می گردد. معمولاً قطر ناحیه ترمینال دو برابر قطر ناحیه حرارتی می باشد.
این المنت های U شکل می توانند با زاویه خمیدگی ۴۵ و ۹۰ درجه نیز تولید گردند. جهت سفارش خرید یک المنت مولیبدن دی سیلیساید لازم است تا پنج فاکتور به فروشنده اعلام گردد که این پنج فاکتور عبارتند از :
۱- طول ناحیه حرارتی (Heating Zone) که با Le معرفی می گردند
۲- طول ناحیه اتصال یا ترمینال (Terminal Zone) که با Lu معرفی می گردند
۳- قطر ناحیه حرارتی D1
۴- قطر ناحیه ترمینال D2
۵- فاصله مرکز تا مرکز دوپایه المنت که با A معرفی می گردد
استانداردهای ابعادی قطر خارجی این المنت ها عبارتند از :
- Le=3 Lu=6
- Le=4 Lu=9
- Le=6 Lu=12
- Le=9 Lu=18
- Le=12 Lu=24
یکی از نکات مهم درخصوص نحوه نصب این المنت ها آن است که می بایست این المنتها بهصورت عمودی و معلق نصب گردند. در کوره های کوچک معمولاً المنت ها در امتداد دیوارهای جانبی نصب می گردند.
از دیگر موضوعات مهم در کاربرد این المنت نحوه اتصال مکانیکی و الکتریکی آن می باشد. برای نصب این المنت از یک قطعه سرامیکی در منطقه ترمینال استفاده می گردد. سپس از یک قطعه نگهدارنده جهت ثابت نمودن و فیکس کردن این المنت استفاده می گردد. طریقه نصب الکتریکی المنت با استفاده از یک کلیپس فلزی و سیم های بافته شده آلومینیومی انجام می گیرد. در هنگام نصب المنت های مولیبدن دی سیلیساید باید دقت گردد که این المنت ها در معرض هیچ تنش های مکانیکی قرار نگیرد. از دیگر نکات مهم در نصب این المنتها ، توجه به فاصله بین منطقه حرارتی المنت و دیواره ها می باشد. چنانچه طول ناحیه زون حرارتی کمتر از ۳۰۰ میلیمتر است پیشنهاد می گردد تا این فاصله حداقل ۱۵ میلیمتر و برای المنت های با طول بیشتر از ۱۰۰۰ میلیمتر این فاصله می بایست حداقل ۵۰ میلیمتر باشد.
در خاتمه به استحضار می رساند که با توجه به تحریم های بین المللی و عدم امکان تامین المنت از شرکت Kanthal ، شرکت نگار تامین از چند سال قبل اقدام به شناسایی تولید کنندگان مطرح چینی نمود و با بازدید از خطوط تولید شرکت های مختلف در کشور چین موفق به انتخاب بهترین شرکت تولید کننده این نوع از المنت با کیفیت مطلوب گردید و در حال حاضر تعدادی از این المنت ها در حال کار در کوره های برخی از شرکت ها ی داخلی می باشند.